Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ban de bonus

Internationale banken die activiteiten vanuit Londen naar het Europese vasteland verhuizen, slaan Amsterdam over als vestigingsplaats. De reden: de bonuscap. Daarmee komt vrij abrupt een einde aan de lichte euforie die zich na de Brexit meester maakte van Amsterdam.

 

Die euforie over de Brexit doet een beetje denken aan de plannen om de Olympische Spelen in 1992 naar Amsterdam te halen. Terwijl de wereld zich inspande om het groot, groter, grootst te maken wilde Amsterdam het juist klein houden. De wereld wilde anders en Amsterdam was kansloos.   

 

Amsterdam is een geweldige stad voor wie de stad neemt zoals ze is. Amsterdam is een stad voor rijk en voor arm. Niet voor de middengroepen, die al vanaf de jaren zestig naar Almere, Heerhugowaard en Purmerend zijn gejaagd.

 

Amsterdam is de stad waar je op de fiets naar kantoor gaat omdat er voor de auto geen ruimte is. Bij het fietsen wel oppassen voor groepen toeristen, want die weten niet altijd dat ze niet meer in Disneyland zijn. De taxi kan ook, maar bij voorkeur niet op het centraal station en niet op straat, want daar regeren de vrije jongens.  

 

Wonen kan ook lastig zijn, want de meeste huurwoningen zijn sociale sector woningen waar bankiers niet voor in aanmerking komen. Het snelst lukt het waarschijnlijk via Airbnb. Dat vraagt wat meer mobiliteit, maar de keuze is overdadig en het bed wordt opgemaakt. Voorkom het gebruik van rolkoffers bij het verhuizen, want daar worden Amsterdammers narrig van. 

 

Kinderen zijn welkom op de internationale scholen, die wel wat duurder zijn. Wie wat langer wil blijven kan de kinderen op lokale scholen doen. Die zijn goed en betaalbaar, en steeds vaker tweetalig. Wel lastig is dat je voor een plekje moet loten en dat je de kwaliteit niet kan kiezen. Ook dat is bewust beleid, want keuzevrijheid leidt tot segregatie. 

 

Gelukkig is dit allemaal niet echt een probleem, want met de beperking van de bonusregeling remmen we  immigratie van veelverdienende, en dus veeleisende, expats effectief af. Wethouder van Economische Zaken Kajsa Ollongren van Amsterdam, mikt nu op een andere categorie bedrijven: bedrijven die kijken naar digitale connectiviteit, snelle verbinding met de rest van Europa, het aanwezige talent, en het feit dat bedrijven als Netflix en Booking.com en fintechbedrijf Seedrs hier uitbreiden.

 

Bedrijven kortom die op zoek zijn naar jongens en meisjes die op de fiets naar kantoor komen, blij zijn met een gedeelde etage in Bos en Lommer, en geen schoolgaande en sportende kinderen hebben. Talentvolle millenials die Amsterdam voor Parijs, Londen of Frankfurt ruilen tegen de tijd dat ze echt geld te besteden hebben. Zo blijft Amsterdam zichzelf. Een wereldstad op  jeugdformaat.    

 

Delen

Reageer (0 Reacties)