Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

31 Oct, 2017 | Kees Jongsma

Een kamer vol slimme bestuurders en commissarissen is geen garantie voor slimme beslissingen. Het belang van communicatie is een onderschatte en nauwelijks onderzochte factor in dit proces. Bestuurders drijven op routine en automatismen, en laten vaak niet het achterste van hun tong zien. Dat kan leiden tot kostbare vergissingen. 

Delen
20 Jun, 2017 | Kees Jongsma

Internationale beleggers hebben hun zorgen uitgesproken over het Nederlandse wetsvoorstel dat voorziet in een juridische timeout van een jaar bij ongewenste overnames. De zorgen van de beleggers lijken oprecht. Voor een open economie als de Nederlandse lijkt het effect van het middel erger dan de kwaal. 

Delen
01 Jun, 2017 | Kees Jongsma

Het bestuur van een onderneming gaat over de strategie en is niet verplicht inhoudelijke besprekingen te voeren met een serieuze bieder. Met dit even heldere als consequente besluit heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam even een einde gemaakt aan de discussie tussen bestuur en aandeelhouders van Akzo Nobel over het bod van PPG. Opnieuw bleek de rechter zo een effectief rustpunt als emoties oplopen.     

Delen
24 Mei, 2017 | Kees Jongsma

Een aandeelhouder die op basis van strategische analyse tot een andere visie komt dan het management van een beursgenoteerd bedrijf en dat ook uit, wordt in Nederland al snel een activist genoemd en ook zo bejegend. De vraag is of die benadering bijdraagt aan een waardevolle discussie met aandeelhouders en aan de reputatie van de onderneming onder beleggers. 

Delen
16 Mei, 2017 | Kees Jongsma

Internationale banken die activiteiten vanuit Londen naar het Europese vasteland verhuizen slaan Amsterdam over als vestigingsplaats. De reden: de bonuscap. Daarmee komt vrij abrupt een einde aan de lichte euforie die zich na de Brexit meester maakte van Amsterdam. 

Delen
20 Apr, 2017 | Kees Jongsma

Michael H. McGarry, voorzitter en CEO van PPG, heeft een open brief gestuurd naar alle stakeholders van AkzoNobel waarin hij er nog eens op aandringt dat beide bedrijven met elkaar om de tafel gan zitten. De brief is een schoolvoorbeeld van hoe taal cultuurverschillen kan blootleggen. Eigenlijk bevat de in het Nederlands vertaalde brief maar één boodschap: Wij zijn de beste. It's true. 

Delen
22 Mar, 2017 | Maaike Noordhuis

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten zich beter wapenen tegen 'vijandige' buitenlandse overnames, stelde minister van Financien Jeroen Dijsselbloem in het staartje van de verkiezingscampagne. Want buitenlandse overnames - ofwel 'de uitverkoop van Nederland - vormen een bedreiging voor het Nederlandse bedrijfsleven en de economie, is de gedachte. 

Delen
22 Mar, 2017 | Kees Jongsma

De verkiezingen voor de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement hebben niet de gevreesde grote overwinning voor de populistische PVV opgeleverd. De liberale VVD van premier Mark Rutte is de grootste partij gebleven. De sociaaldemocratische coalitiepartner PvdA was de grote verliezer. Nederland is momenteel verdeelder dan ooit en de vorming van een nieuw meerderheidskabinet zal een lastig en langdurig proces worden. 

Delen
10 Mar, 2017 | Kees Jongsma

De strijd tussen Mediahuis c.s. en Talpa om Telegraaf Media Groep (TMG) is nog niet voorbij. De Ondernemingsraad en Talpa eisen ingrijpen van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De vraag is wat ze daarmee denken te winnen.

Delen
17 Feb, 2017 | Kees Jongsma

Een voetbalclub royeerde een 10-jarig voetballertje omdat hij niet het vereiste aantal loten verkocht in de loterij. Regels zijn regels, meende de club. Nederland reageerde verontwaardigd. Het bestuurslid Jeugdzaken van de club is een bankier die in zijn vrije tijd waarschijnlijk hetzelfde doet als op zijn werk: Regels toepassen, zonder oog voor de situatie. Op grotere schaal gebeurt dat ook steeds vaker.    ​

Delen

Pagina's