Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

20 Mar, 2018 | Kees Jongsma

Ten Cate Advanced Composites (TCAC) wordt voor € 930 miljoen verkocht aan Toray in Japan. Goed nieuws voor de huidige aandeelhouders. Minder goed nieuws voor Nederland. Opnieuw komt een veelbelovend bedrijf na een korte tussenstop in buitenlandse handen.  ​

Delen
21 Feb, 2018 | Kees Jongsma

De meerderheid van de aandeelhouders van Eneco wil van de aandelen af, maar het management verzet zich tegen verkoop. Terwijl de emoties opliepen, hield de raad van commissarissen zich afzijdig. Dankzij een mediator wordt er weer gesproken, maar de vraag blijft hoe het zover heeft kunnen komen en wat de lessen zijn.

Delen
SPJ Financiele en Corporate Communicatie
22 Dec, 2017 | SPJ

Na de politieke aardverschuivingen in 2016 was 2017 vooral een jaar waarin landen en markten op zoek gingen naar nieuw evenwicht. Groot-Brittannië verwerkte de Brexit, de Verenigde Staten accepteerden nieuw leiderschap, Nederland vormde een nieuw kabinet uit een verdeelde verkiezingsuitslag en Duitsland is op weg naar een nieuw politiek evenwicht.  

Delen
31 Oct, 2017 | Kees Jongsma

Een kamer vol slimme bestuurders en commissarissen is geen garantie voor slimme beslissingen. Het belang van communicatie is een onderschatte en nauwelijks onderzochte factor in dit proces. Bestuurders drijven op routine en automatismen, en laten vaak niet het achterste van hun tong zien. Dat kan leiden tot kostbare vergissingen. 

Delen
20 Jun, 2017 | Kees Jongsma

Internationale beleggers hebben hun zorgen uitgesproken over het Nederlandse wetsvoorstel dat voorziet in een juridische timeout van een jaar bij ongewenste overnames. De zorgen van de beleggers lijken oprecht. Voor een open economie als de Nederlandse lijkt het effect van het middel erger dan de kwaal. 

Delen
01 Jun, 2017 | Kees Jongsma

Het bestuur van een onderneming gaat over de strategie en is niet verplicht inhoudelijke besprekingen te voeren met een serieuze bieder. Met dit even heldere als consequente besluit heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam even een einde gemaakt aan de discussie tussen bestuur en aandeelhouders van Akzo Nobel over het bod van PPG. Opnieuw bleek de rechter zo een effectief rustpunt als emoties oplopen.     

Delen
24 Mei, 2017 | Kees Jongsma

Een aandeelhouder die op basis van strategische analyse tot een andere visie komt dan het management van een beursgenoteerd bedrijf en dat ook uit, wordt in Nederland al snel een activist genoemd en ook zo bejegend. De vraag is of die benadering bijdraagt aan een waardevolle discussie met aandeelhouders en aan de reputatie van de onderneming onder beleggers. 

Delen
16 Mei, 2017 | Kees Jongsma

Internationale banken die activiteiten vanuit Londen naar het Europese vasteland verhuizen slaan Amsterdam over als vestigingsplaats. De reden: de bonuscap. Daarmee komt vrij abrupt een einde aan de lichte euforie die zich na de Brexit meester maakte van Amsterdam. 

Delen
20 Apr, 2017 | Kees Jongsma

Michael H. McGarry, voorzitter en CEO van PPG, heeft een open brief gestuurd naar alle stakeholders van AkzoNobel waarin hij er nog eens op aandringt dat beide bedrijven met elkaar om de tafel gan zitten. De brief is een schoolvoorbeeld van hoe taal cultuurverschillen kan blootleggen. Eigenlijk bevat de in het Nederlands vertaalde brief maar één boodschap: Wij zijn de beste. It's true. 

Delen
22 Mar, 2017 | Maaike Noordhuis

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten zich beter wapenen tegen 'vijandige' buitenlandse overnames, stelde minister van Financien Jeroen Dijsselbloem in het staartje van de verkiezingscampagne. Want buitenlandse overnames - ofwel 'de uitverkoop van Nederland - vormen een bedreiging voor het Nederlandse bedrijfsleven en de economie, is de gedachte. 

Delen

Pagina's